Venetië bestaat uit zes wijken. Deze Sestieri, zoals de wijken ook genoemd worden, verdelen de stad in zes delen met elk een eigen unieke identiteit.

Wijken

Cannaregio

Campo di Ghetto Nuovo in één van de wijken van Venetië In het noorden van Venetië ligt de wijk Cannaregio. Deze wijk heeft vooral buiten de drukke hoofdroute Strada Nuova een erg authentiek karakter. Ga je met de trein naar Venetië? Dan zal je aankomen in het station Santa Lucia in Cannaregio. In het verleden was Cannaregio het Joodse getto van Venetië. Je vindt hier veel traditionele winkels, slagerijen en bakkerijen. Het plein Campo del Ghetto Nuovo is het middelpunt van de joodse wijk. Maak hier vandaag ook een kleine wandeling over de Calle Ghetto Vecchio door de Joodse wijk. Breng een bezoek de kerk Madonna dell’Orto waar de beroemde Venetiaanse schilder Tintoretto begraven ligt. Andere fraaie gebouwen zijn bijvoorbeeld het Casino van Venetië, Ca’ d’Oro (‘gouden huis’) en I Gesuiti. Loop ook zeker langs een van de bijzonderste bruggen in Venetië de Brug zonder Leuning, Ponte Chiodo.

Ca' d'Oro 
Het ‘gouden huis’ Ca’ d’Oro langs de Canal Grande.

Castello

Via Giuseppe Garibaldi in Castello Venetië Een minder bekende wijk is Castello. De reden hiervoor is misschien omdat Castello het verste weg is van het station en de meest oostelijk wijk. Deze wijk is de grootste wijk van Venetië en misschien wel de leukste wijk, sla hem dus niet over! In deze wijk vind je oude kerkjes, smalle grachten en parkjes. Precies zoals je het jezelf misschien had voorgesteld, grachtjes met wapperend wasgoed en gondels. In de wijk vind je het beroemde Arsenaal van Venetië met de mooie toren en poort. Je kan heerlijk wandelen over de brede kade Riva degli Schiavoni die begint de Ponte della Paglia. De Strobrug, zoals hij in het Nederlands heet, geeft je een prachtig uitzicht over het water en natuurlijk op de Brug der Zuchten. Andere bezienswaardigheden in Castello zijn San Pietro di Castello, Santi Giovanni e Paolo en Campo Santa Maria Formosa.

De poort met leeuwen van het Arsenaal van Venetië 

Dorsoduro

Terrassen op Campo Santa Margherita in Venetië In het zuiden van Venetië ligt de wijk Dorsoduro. De wijk staat tegenwoordig bekend als studentenwijk omdat in de oude katoenfabrieken nu een universiteit is gevestigd. Deze wijk is vooral een gezellige wijk voor kunstliefhebbers en boekenwurmen, er zijn veel boekenwinkels en galerieën. In de wijk vind je ook veel musea waaronder de Peggy Guggenheim Collection. Breng een bezoek aan de Basiliek van Santa Maria della Salute of aan Squero di San Trovaso, een echte gondelfabriek. Rond borreltijd moet je vooral richting Campo Santa Margherita voor een drankje en een hapje. In de avond kan je heerlijk wandelen langs de brede kade vanaf Campo della Salute met uitzicht op het brede kanaal della Giudecca en het eiland Giudecca.

Gondelfabriek Squero di San Trovaso in de wijk Dorsoduro in Venetië 
Squero di San Trovaso in Dorsoduro.

San Marco

San Marco Basiliek op het San Marcoplein in Venetië De wijk San Marco hoeft weinig introductie. Het is de drukste wijk met veel trekpleisters waaronder natuurlijk het beroemde San Marcoplein. Dit plein is een must see voor elke stedentripper in Venetië! Een nadeel is dat de meeste mensen dit weten en dus ook doen. Mocht je een vroege vogel zijn, bekijk hier dan in alle rust de zonsopkomst boven Venetië. Op het plein vindt je naast de San Marco Basiliek, het Dogepaleis en de Campanile ook Torre dell’Orologio met de bijzondere wijzerplaat op de klokkentoren. In deze wijk vindt je ook alle designershops van grote merken als Chanel, D&G en Gucci. Het La Fenice theater is ook zeker een bezoek waard. In het noordwesten van deze wijk vind je ook de oostelijke kant van de Rialtobrug.

Zonsopkomst San Marcoplein in Venetië 
San Marcoplein tijdens zonsopkomst.

San Polo

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari in Venetië San Polo is niet de meest bekende wijk van Venetië. Toch kan je in deze wijk leuke bezienswaardigheden vinden. Zo vind je hier de westelijk opgang van de Rialtobrug. Onderaan de brug tref je de Pecheria en de Erberia, ofwel een overdekte vismarkt en een gezelligs groente- en fruitmarkt. Dieper in de wijk is het rustiger en vind je vooral de lokale bewoners. Smalle grachtjes, vele kleine bruggetjes en kleine bootjes. In het centrum van San Polo ligt het gelijknamige plein Campo San Polo en de kerk San Polo. In deze kerk vind je werken van Tintoretto. In de Santa Maria Gloriosa dei Frari, de grootste kerk van Venetië, is zeker een bezoek waard. In de kerk hangen werken de kunstenaar Titaan. Let in de kerk tevens op de fraaie houten banken.

Markt in Venetië 

Santa Croce

Weetjes

Huisnummers

Hoge huisnummers op gevel in Venetië Een leuk weetje over Venetië betreft de huisnummers die gehanteerd worden. In Nederland zijn we gewend dat huisnummers per straat worden genummerd. In Venetië worden de huisnummers per wijk ingedeeld. Hierdoor kan het zijn dat in sommige wijken huizen enorm hoge nummers hebben, 5000 of hoger is geen uitzondering.

Eilanden

Goed om te weten is dat beroemde plekken als Murano, Burano en Torcello geen wijken in Venetië zijn maar  eilanden in de Lagune van Venetië.

Klik hier voor meer informatie over de eilanden.

Foto’s: ©I Love Venetië

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Venetië stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.