Top 10 bijzondere bruggen in Venetië

Rialtobrug in Venetië vanaf het water

Tijdens een stadswandeling door Venetië ontkom je er niet aan, bruggen! De stad heeft honderden kleine en grote bruggen die de honderden eilanden en waterwegen met elkaar verbinden.

Bruggen

Hoewel Venetië dan honderden bruggen heeft, stellen de meeste bruggen niet veel voor. Ze zijn gewoon handig om de overkant te bereiken. Ondanks dat zijn er enkele bijzondere bruggen die je zeker gezien moet hebben. Hieronder onze Top 10 bijzondere bruggen in Venetië.

10. Arsenaalbrug – Ponte de l’Arsenal o del Paradiso

Pal voor de deur van het Arsenaal van Venetië staat in tegenstelling tot de vele boogbruggen een puntige houten brug. De brug overspant de Rio dell’arsenale en is prachtig om te fotograferen met het Arsenaal van Venetië op de achtergrond. Vanaf de brug kan je trouwens ook fraaie foto’s maken van het Arsenaal.

Ponte de l'Arsenal o del Paradiso voor het Arsenaal van Venetië 

9. Brug van de vuisten – Ponte dei Pungi

Op nummer 9 in onze lijst staat een brug met een bijzonder verhaal. Deze brug was rond 1600 het decor van vuistgevechten. De gevechten werden uitgevochten door rivaliserende bendes. Het was de bedoeling dat tijdens deze gevechten de tegenstanders het koude vieze (riool) water in geslagen werden.

8. Brug der drie bruggen – Ponte dei Tre Ponti

In Venetië vind je super veel bruggen maar een kruispunt van bruggen is erg bijzonder. De Brug der drie Bruggen bestaat eigenlijk uit meer bruggen die drie kanalen overbruggen. Ga eens op het kruispunt staan en kijk om je heen. Vanaf deze brug zie je ruim 10 bruggen om je heen. Je vindt Ponte dei Tre Ponti vlak na aankomst achter Piazzale Roma.

Ponte dei Tre Ponti is een brug in Venetië en bestaat uit meerdere bruggen 

7. Strobrug – Ponte della Paglia

Deze brug zelf is weinig bijzonder maar vooral de locatie maakt deze brug bijzonder. Vanaf deze brug heb je prachtig zicht op de Brug der Zuchten. Wanneer je je omdraait heb je uitzicht op de baai en het eiland San Giorgio Maggiore met de gelijknamige Kerk en toren. De brug loopt tevens langs het Dogepaleis. Kom hier vooral vroeg in de morgen en geniet van de rust. Deze kade en brug is perfect om de zonsopkomst in Venetië te bekijken!

Ponte della Paglia brug in Venetië tijdens zonsopkomst 

6. Scalzibrug – Ponte degli Scalzi

Vlak voor het station vind je één van de vier bruggen die de Canal Grande overspant. Op de plaats van de Ponte degli Scalzi staat sinds 1858 een brug. De eerste versie was een ijzeren brug, gebouwd door Oostenrijkers. De huidige brug is ontworpen Eugenio Miozzo en is voltooid sinds 1934. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de Canal Grande, Santa Maria di Nazareth Church, het treinstation en de San Simeone Piccolo kerk.

Ponte degli Scalzi over Canal Grande in Venetië 

5. Brug zonder leuning – Ponte Chiodo

Een van de meest bijzondere bruggen van Venetië komt niet in deze lijst vanwege het forse formaat of de mooie uitzichten. Nee deze kleine brug is de enige brug in de stad zonder leuningen. De brug vind je in de wijk Cannaregio en is in 1780 gebouwd als privébrug naar Palazzo Chiodo. Doordat dit een privébrug was hoefde het niet aan de veiligheidseisen te voldoen en zijn de leuningen achterwege gelaten.

Brug zonder leuning in Venetië 

4. Calatravabrug – Ponte della Constituzione

De Ponte della Constituzione is één van de vier bruggen die de Canal Grande overspant. De brug verbindt het piazzale Roma met station Santa Lucia. De brug bestaat sinds 2008 en is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Vanwege deze architect noemen veel Venetianen de brug Ponte di Calatrava ofwel Calatravabrug. Het is een grote moderne voetgangersbrug met een lengte va 94 meter en een hoogte van 9,28 meter. Vanwege de moderne uitstraling zijn niet alle Venetianen gecharmeerd van deze brug.

Ponte della Costituzione over de Canal Grande in Venetië 

3. Accademia Brug – Ponte dell’Accademia

Canal Grande met Basiliek van Santa Maria della Salute in Venetië De Accademia Brug is één van de vier loopbruggen over de Canal Grande en de laatste richting het San Marcoplein. Het is zeker niet de beroemdste brug maar door de architectuur zeker een bijzondere brug. Het uitzicht vanaf deze brug is prachtig! Vanwege dit uitzicht zijn vanaf deze brug ook de beroemde foto’s van de Basiliek van Santa Maria della Salute gemaakt. De eerste brug op deze plaats dateert uit 1854 en was gemaakt van staal. In 1932 is deze brug vervangen voor een houten brug. Deze houten brug is in 1985 vervangen voor een nieuwe houten brug.

Ponte dell'Accademia over de Canal Grande in Venetië 

2. Brug der Zuchten – Ponte dei Sospiri

Brug der Zuchten mooie brug in Venetië Tussen het Dogepaleis (Palazzo Ducale) en de oude gevangenis vind je een hele bijzondere brug. De Brug der Zuchten is in 1600 gebouwd van wit kalksteen. De brug is vernoemd naar de gevangenen die met weemoed naar de stad keken alvorens ze werden opgesloten in gevangenis.

Er is een legende waardoor deze brug ook bekend staat als de ‘Brug der Geliefden’. De legende zegt namelijk dat geliefden die elkaar kussen onder de brug, op een gondel, tijdens zonsondergang, eeuwig geluk en liefde ontvangen.

Brug der Zuchten een van de mooiste bruggen van Venetië 

1. Rialtobrug – Ponte di Rialto

In onze top 10 staat de Rialtobrug op één. Maar eerlijk is eerlijk, we konden haast niet kiezen tussen deze brug en op nummer twee de Brug der Zuchten. De Rialtobrug is één van de vierbruggen die de Canal Grande overspannen. Van deze vier bruggen is de Rialtobrug de oudste. Sinds 1181 ligt op deze plaats al een brug. Eerst een vlotbrug en later een houten brug. Omdat de houten brug meerdere malen is ingestort werd in 1591 de huidige brug voltooid.

Rialtobrug in Venetië vanaf het water 

Links

Foto’s: I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Venetië stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*