Wanneer je naar Venetië gaat dan zijn er enkelen bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Een van deze bezienswaardigheden is het San Marcoplein. Je kan de stad echt niet verlaten zonder een wandeling over dit wereldberoemde plein.

Zonsopkomst San Marcoplein Venetië 

San Marcoplein

In de wijk San Marco ligt het San Marcoplein (Piazza San Marco). Dit beroemde plein in Venetië stamt uit de 12de eeuw. Het San Marcoplein is samen met de Rialtobrug één van de beroemdste trekpleisters van Venetië. Het middeleeuwse plein ziet er tegenwoordig hetzelfde uit zoals het ooit is aangelegd. Hoewel het plein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat is er toch één bedreiging. Steeds vaker staat het plein namelijk onder water vanwege de stijgende zeespiegel.

Rond het plein staan diverse interessante bezienswaardigheden. Je vindt hier de Basiliek van San Marco, De Campanile, de Torre dell’Orologio, het Dogepaleis, de Bibliotheca Marciana en enkele musea. Op het plein staan ook enkele terrassen en vaak is er live muziek te horen. Hoewel een bezoek aan het plein gratis is betaal je het dubbel en dwars terug op deze terrassen. De prijzen hier liegen er niet om.

Basiliek van San Marco

Deze basiliek is een echte eyecatcher op dit plein. Vanaf het plein moet je echt even de tijd nemen om de buitenkant van deze kerk te bekijken. Ga even op de grond zitten of op een terras en bekijk alle mooie ronde elementen en alle details. Op de gevel zie je een Venetiaanse leeuw, het symbool van Marcus de evangelist. Naast de leeuw zie je bogen, torentjes en enkele beelden. Erg opvallend is de vierspan in het midden. Deze vierspan is uniek omdat de meeste groepen met triomfpaarden niet bewaard zijn gebleven. De beelden  van San Marco, boven de ingang, stammen uit de 15de eeuw.

Dogepaleis

Dogepaleis Venetië tijdens zonsopkomst Naast de Basiliek van San Marco staat het Dogepaleis. Dit bouwwerk is een van de meest belangrijke niet-religieuze bouwwerken van de stad. Het Doge paleis, in gotische stijl, was het paleis van de doge. De doge was de leider van de republiek Venetië. Dit paleis is gebouwd tussen 1309 en 1424. Het Dogepaleis was de residentie van de doge maar er waren ook kantoren en enkele politieke instituten.

Campanile

De Campanile van Venetië is niet te missen. Deze klokkentoren met een hoogte van 98,5 meter steekt hoog boven de stad uit. Voet van de toren is van rode bakstenen gemaakt. In de klokkenkamer hangen vijf klokken. Er is een observatorium met daarop een groengekeurde piramidevormige spitse punt. Op de toren bevindt zich een vergulde windvaan met aartsengel Gabriël. De toren is in 1173 gebouwd en deed dienst als vuurtoren. Je kan een ticket kopen en de klokkentoren beklimmen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over het San Marcoplein en Venetië.

Entree

Een wandeling over het plein is gratis. Het San Marcoplein is een openbaar plein waar je kan rondlopen. Wil je de bezienswaardigheden rond het plein bezoeken dan moet je entree betalen.

Openingstijden

Het San Marcoplein is een openbaar plein en daarom dag en nacht te bezoeken.

Parkeren

Venetië is autovrij dus je kan niet vlakbij het San Marcoplein parkeren. Ga je met de auto naar Venetië? Dan kan je parkeren aan het begin van de stad. Vanuit hier is het circa 25-30 minuten lopen naar het San Marcoplein.

Adres

Je vindt het San Marcoplein ten oosten van het centrum van Venetië.

Adres: P.za San Marco, 30100 Venezia VE, Italië.


Route en kaart naar het San Marcoplein. Klik hier om te navigeren in Google Maps.

Foto’s

Bekijk hier onder enkelfoto’s van het San Marcoplein.

Links

Foto’s: © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Venetië stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.