Venetië is een autovrije stad waardoor je snel een andere manier van transport nodig hebt vanaf het moment dat je bent aangekomen. Je kan uiteraard door heel Venetië wandelen, over de honderden bruggen, maar ben je moe of wil je snel van A naar B, gebruik dan het Openbaar Vervoer. Het Openbaar Vervoer in Venetië is sowieso een belevenis want het gaat natuurlijk over het water.

Openbaar Vervoer in Venetië 

OV in Venetië

Vaporetto

Halte van de Vaporetto in Venetië Als het op Openbaar Vervoer aankomt is de Vaporetto, zoals de Italianen deze Waterbus noemen, het meest gebruikte vervoersmiddel van Venetië. De ACTV is het bedrijf wat het OV in Venetië verzorgd en je ziet werkelijk overal de boten van ACTV varen. Je vindt de haltes niet alleen op en rond Venetië maar ook de nabij geleden eilanden zoals Murano, Burano en Lido.

Wil je met de Waterbus in Venetië? Tickets voor de Waterbus koop je eenvoudig bij de haltes langs het water. Je kan de kaartjes voor de Vaporetto ook vooraf online kopen zodat je direct na aankomst de Waterbus in kan stappen. Je kan een kaartje kopen voor 75 minuten, 1 dag, 2 dagen, 3 dagen of 7 dagen. Met deze tickets kan je niet alleen in en om Venetië van het OV gebruik maken maar ook naar het nabijgelegen Mestre, Murano, Burano en Lido.

Wat kost een kaartje voor de Waterbus in Venetië?

De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd niet-restitueerbare tickets. Wanneer je een ticket wilt kunnen annuleren betaal je iets meer.

Bord met Vaporetto in Venetië 

Watertaxi

Wil je meer privé op stap in Venetië dan kan je een watertaxi nemen. Deze brengt je van A naar B zoals we dat kennen van de normale taxi’s. Je kan een watertaxi ook reserveren voor een dagtocht naar bijvoorbeeld Murano, Burano of voor een tour over de Canal Grande. Reken wel op een flinke prijs, de watertaxi is namelijk zeker niet de goedkoopste optie voor een ritje door Venetië.

Kom je met het vliegtuig aan op de luchthaven Marco Polo Airport? Dan kan je geheel in stijl van en naar je hotel gebracht worden met een watertaxi. Wil je met een watertaxi van en naar de luchthaven dan moet je zeker rekenen op €100 enkele reis.

Watertaxi in Venetië 

Traghetto

Als je in Venetië de Canal Grande wil oversteken, maar de bruggen zijn te ver weg, neem dan een Traghetto. Deze gondels brengen je voor 2 euro naar de overkant van de Canal Grande. Je stapt aan één zijde van het kanaal in en de gondelier brengt je met de gondel recht naar de overkant. De “Traghetto Gondel” is wat groter dan de andere gondels, er kunnen zo’n 14 personen in en wordt vaak bestuurd door 2 gondeliers. De echte Venetianen zullen in de Traghetto blijven staan maar als toerist is het niet gek om te gaan zitten.

Traghetto gondel in Venetië 

Gondels

Venetië staat natuurlijk bekend om de vele gondels. Overal waar je loopt en kijkt zal je de gondels en de gondeliers met de gestreepte shirts zien. Een gondelvaart is fantastisch om een keertje mee te maken maar ze zijn natuurlijk niet echt om te reizen van A naar B.

Bord met tarieven Gondel varen in Venetië 

Trein, Tram en Bus

In Venetië rijden geen treinen, trams of bussen, althans niet door de stad. Je kan Venetië bereiken met het Openbaar Vervoer maar in de stad zelf gaat alles over het water. Alle bussen, trams en taxi’s komen aan op Piazzale Roma in het noordwesten van Venetië.

People Mover

Tussen de cruise terminals en Piazzale Roma rijdt een People Mover. Deze trein heeft slecht 3 haltes en brengt de reizigers van en naar de terminals voor €1,50 p/p enkele reis. De People Mover is ook handig als je gebruik maakt van de parkeergarage Tronchetto Parking waar je een personenauto kan parkeren voor €22,- per 24 uur. Deze enorme parkeergarage is ideaal als je met de auto een paar dagen naar Venetië komt.

Lees hier meer over de People Mover.

Trein Venetië People Mover 

Links

Foto’s: © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Venetië stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.