Murano Glas – Bezoek een demonstratie in een beroemde glasfabriek

Demonstratie in een glasfabriek in Murano

Wanneer je naar Venetië gaat dan is het ook leuk om een bezoek te brengen aan het naastgelegen Murano. Veel van dit eiland is vergelijkbaar met Venetië. Het bestaat uit diverse eilanden die verbonden zijn door bruggen. Wat Murano vooral bijzonder maakt is het wereldberoemde Murano Glas.

Murano Glas

Het eiland Murano, ten noordoosten van Venetië, staat bekend om het wereldberoemde glas. Al honderden jaren werkte er glasblazers in en nabij Venetië. In 1921 werden vanwege brandgevaar alle glasblazers gedwongen te verhuizen naar Murano. Om de gedwongen verhuizing nog meer kracht bij te zetten werd verteld dat het ook de bedoeling was om de geheimen van het glasblazen veilig te stellen. In deze periode stond er zelfs de doodstraf op als geheimen van het glasblazen werden prijs gegeven. Eigenlijk leefde de glasblazers als gevangen op Murano. Het eiland werd wereldberoemd om het glas, de spiegels en kandelaars. Tegenwoordig is Murano Glas nog steeds erg bekend en de belangrijkste industrie op dit eiland.

Murano glas 

Glasfabriek

Demonstratie in een glasfabriek in Murano Tijdens onze stedentrip naar Venetië hebben wij ook Murano gezocht. Ja kan eenvoudig naar de overkant met een Vaporetto (waterbus). Mocht je geen dagkaart voor het openbaar vervoer hebben gekocht dan kan je ook een losse ticket kopen. Het eiland zelf lijkt enorm veel op Venetië. Veel water, kleine steegjes en veel bruggetjes. Maar op één onderdeel is Murano erg verschillend en dat komt door het Murano Glas. Overal waar we liepen zagen we vitrines met glas of borden om te kijken in een glasfabriek.

Wij brachten een bezoek aan Ellegi Murano Glass Factory waar ze een fabriek en een showroom hebben. Bij Ellegi worden, voor een paar euro entreegeld, ook demonstraties in de fabriek gegeven en wij besloten om een demonstratie bij te wonen.

Demonstratie in een glasfabriek in Murano Zodra de demonstratie gaat beginnen worden alle toeschouwers meegenomen naar de fabriek waar een kleine tribune is opgesteld. Tijdens de demonstratie worden er enkele voorwerpen gemaakt door een glasblazer en wordt er een verhaal verteld over de kunst van het glasblazen. Bij ons bezoek ging de glasblazer aan het werk en werd er binnen enkele minuten een fraaie vaas van Murano Glas gemaakt. Nadat de vaas gereed was ging de glasblazer verder en werd er binnen enkele minuten uit een klomp gloeiend heet glas een heus gedetailleerd paard gemaakt. Om de show compleet te maken drukte de presentatrice iedereen op het hart om niet aan het zojuist gemaakt te glas te komen. De voorwerpen zijn nog vele uren gloeiend heet en om dit te bewijzen werd er een stuk papier tegen het paardje aan gehouden wat direct in de brand vloog.

De presentatie is in het Engels en Italiaans, dus goed te volgen. De demonstratie duurt circa 20-30 minuten en zeker ook voor kinderen erg leuk.

Demonstratie in een glasfabriek in Murano 

Adres

Je vindt de glasfabriek van Ellegi op het onderstaande adres.

Adres: Fondamenta S. Giovanni dei Battuti, 4b/5, 30141 Murano – Venezia VE, Italië


Klik hier voor een route en kaart naar Ellegi Murano Glass Factory in Google Maps.

Foto’s

Bekijk de onderstaande foto’s van ons bezoek aan een glasfabriek in Murano.

Links

Foto’s © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Venetië stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Over Guido Damsteeg 2 Artikelen
Ik ben de oprichter en eigenaar van Rondreizen Noord-Amerika en I Love Stedentrips. Mijn hobby's zijn reizen, fotograferen en vooral veel "internetten". Dit alles probeer ik nu te combineren op deze websites. Ik hoop dat je het leuk vindt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*