Het is niet te missen, dwars door Venetië ligt de Canal Grande. Dit grote kanaal door Venetië is door de eeuwen heen de centrale waterweg door Venetië.

Canal Grande in Venetië 

Canal Grande

Één van de bekendste bezienswaardigheden is de Canal Grande die door Venetië loopt. Eerlijk gezegd kan je het grote kanaal niet missen. Hoewel je misschien naar de Rialtobrug onderweg bent of het San Marcoplein, de kans dat je de Canal Grande oversteekt is enorm groot. De Canal Grande is oorspronkelijk mogelijk een tak van de rivier de Brenta die tussen de diverse eilanden liep waarop Venetië is gebouwd. Het kanaal is door de eeuwen heen al de centrale waterweg in Venetië.

De Canal Grande is circa 4 km lang, tussen de 30 en 70 meter breed en maximaal 5 meter diep. Het kanaal splitst de stad in twee delen. Langs de Canal Grande staan honderden huizen en paleizen. In Venetië gaat alles en iedereen over het water. Waterbussen en watertaxi’s gebruiken de Canal Grande veelvuldig maar ook gondels, marktlui vervoeren vis en fruit. Ook hulpdiensten zoals ambulances en politie racen met sirenes bij nood door het kanaal heen.

Gebouwen

Het is fantastisch om de Canal Grande te bekijken vanaf de kade of een brug maar bekijk Venetië ook zeker vanaf het water. Langs de Canal Grande staan enkele bijzondere monumenten:

 • Ca d’Oro
 • Ca ‘Foscari
 • Ca ‘Pesaro
 • Ca ‘Rezzonico
 • Fondaco dei Tedeschi
 • Fontamenta Turchi
 • Palazzo Corner della Ca ‘Grande
 • Palazzo Grassi
 • San Stae
 • Santa Maria della Salute
 • Santa Maria di Nazareth
 • Vismarkt

Bruggen

Venetië telt wel honderden bruggen waarvan vele niet meer dan handig zijn om een oversteek te maken. Er zijn echter enkele hele bijzonder bruggen in Venetië. Langs het hele traject van de Canal Grande vind je maar vier bruggen die het hele kanaal oversteken.

De eerste brug, bij het Piazzale Roma, is de Ponte della Constituzione. De tweede brug vind je voor het treinstation en heet Ponte degli Scalzi. De beroemdste brug van Venetie is de Rialtobrug en is derde brug vanaf het begin die de Canal Grande overspant. De laatste brug is de Ponte dell’Accademia waarna je de Canal Grande verlaat bij de fraaie Basiliek Santa Maria della Salute en het San Marcoplein.

Entree

Een wandeling langs de Canal Grande is gratis en een wandeling over de bruggen natuurlijk ook. Wil je Venetië vanaf het water bekijken dan is een dagkaart voor de Waterbus ideaal. Je hoeft niet perse een dure watertaxi te nemen voor een prachtig uitzicht vanaf het water.

Openingstijden

De Canal Grande is een openbaar kanaal en daarom dag en nacht te bezoeken.

Parkeren

Venetië is autovrij maar aan het begin van de stad kan je parkeren bij de Canal Grande. Ga je met de auto naar Venetië? Dan kan je parkeren aan het begin van de stad. Vanuit hier is het circa 5 minuten lopen naar het begin van de Canal Grande.

Adres

De Canal Grande loopt dwars door het centrum van Venetië.


Route en kaart naar de Canal Grande. Klik hier om te navigeren in Google Maps.

Foto’s

Bekijk hier onder enkelfoto’s van de Canal Grande.

Links

Foto’s: © I Love Stedentrips

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Venetië stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.